Okulumuz 2019 YKS Veli Bilgilendirme Bülteni

Okulumuz 2019 YKS Veli Bilgilendirme Bülteni

2019-YKS

TYT - AYT

2019 VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ

 

                                                                 REHBERLİK SERVİSİ


 

   YKS için Geri Sayım Başladı

Değerli Velimiz,

Öğrencilerimizin bu sürecin sonunda emeklerinin karşılığını görmeleri ve gelecekle ilgili hedeflerine yönelik bir adım daha atmaları sizlerin olduğu gibi okul olarak bizlerin de en büyük arzumuzdur. Bu süreçteki destekleriniz için teşekkür eder ve öğrencilerimizin sınav gününü de verimli bir şekilde geçirebilmeleri için aşağıdaki hususları paylaşmak isteriz:  

·         Kaygı ve korku gibi duygular bulaşıcıdır. Sizin doğal ve rahat tavrınız çocuğunuza yansıyacaktır. ”Heyecanlanma!”, “Heyecanlanacak bir şey yok!” gibi cümleler çocuğunuzu rahatlatmak yerine tam tersine heyecanlanmasına neden olabilir. Bu nedenle sınav akşamı ve sabahını günlük yaşam koşullarınızı değiştirmeden olabildiğince doğal ve “her zamanki” gibi geçirmeniz daha yararlı olacaktır. Sizin desteğinize ihtiyaç duyduğunu hissettiğinizde “Emeklerinin karşılığını alacağına inanıyorum.” gibi sınava yönelik olumlu cümleler kullanabilirsiniz.

·         Çocuğunuzun normaldeki uyku düzenini sürdürmesini teşvik edin. Sınavdan önceki gece normalde uyuduğu saatten daha erken yatmasına da gerek yoktur.  Uyuyamaması durumu da sizi endişelendirmesin. Ilık bir duş alması, süt ya da bitki çayı gibi sakinleştirecek bir içecek tüketmesi gibi önerilerde bulunabilirsiniz. (14 Haziran sabahı çok geç saatte kalkmaması da gece uykuya geçişini kolaylaştırabilir.)

·         Sınav günlerinde beslenmeye yönelik yapılacak değişiklikler öğrencinin metabolizmasını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle sınav öncesi çocuğunuzu dışarıda yemek yememesi konusunda uyarabilirsiniz. Sınavdan önceki gün ya da sınav sabahında normalde tüketmediği gıdaları tüketmesi konusunda ısrarcı olmayın. Dengeli bir kahvaltı hazırlayın.

·         Sınavdan önceki gün fiziksel ve zihinsel olarak aşırı yoracak faaliyetlerden uzak durmasını önerin.

·         Öğrencimiz dilerse son gün akşamına kadar çalışmalarını devam ettirebilir. Son gün de ders çalışmak isteyen öğrencimizi, yeni bir şeyler öğrenmeye çalışmak yerine “tekrar testleri” çözmeye veya konu tekrarı yapmaya yönlendirebilirsiniz.

·         TYT ve AYT için en geç saat 09.00’da, YDT için en geç saat 14.30’da sınava gireceği okulda bulunacak şekilde zamanını planlaması uygun olur. Geç kalma telaşı yaşamamak adına her türlü ihtimali göz önünde bulundurarak evden biraz erken çıkmasını teşvik edin.

·         Sınav günü öğrencimizi uğurlarken ya da vedalaşırken süreci fazla uzatmaktan kaçının. “Elinden gelenin en iyisini yapacağını biliyorum.” gibi cümlelerle ona güvendiğiniz mesajını verin. Motive etmek amacıyla daha fazlasını söylemeye çalıştığınızda sınava yönelik heyecanının artmasına neden olabilirsiniz. Çoğu zaman içten bir şekilde sarılmak ya da “Sana güveniyorum” veya “benim için değerlisin” hissini vererek omzuna dokunmak çok daha işe yarayabilir.

 

 

 

TYT SORU DAĞILIMI

 

YKS Hakkında Bunları Bilelim!

·         TYT 15 Haziran 2019 Cumartesi günü saat 10.00’da, AYT 16 Haziran 2019 Pazar günü saat 10.00’da, YDT 16 Haziran 2019 Pazar günü saat 15.30’da uygulanacaktır. TYT 120 sorudan oluşacak ve 135 dakika sürecek, AYT 160 sorudan oluşacak ve 180 dakika sürecek, YDT 80 sorudan oluşacak ve 120 dakika sürecektir.

·         Değerlendirmede her test için 4 yanlış cevap sayısı, doğru cevap sayısını bir eksiltecektir.

·         Sınavdan alınan puanlara öğrencinin ortaöğretim başarı puanı dâhil edilecektir.

·         TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilmek için TYT’de 150 ve üzeri puan almak gerekmektedir. SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilmek için ilgili puan türünde 180 ve üzeri puan almak gerekmektedir.

·         Hukuk, mimarlık, mühendislik, tıp ve öğretmenlik programlarına başvurabilmek için baraj başarı sırası şartı bulunmaktadır. Buna göre; Tıp fakültesi için Sayısal puan türünde en az ilk 50 bin, Mimarlık için Sayısal puan türünde en az ilk 250 bin, Mühendislik için Sayısal puan türünde en az ilk 300 bin, Hukuk fakültesi için Eşit Ağırlık puan türünde en az ilk 190 bin, Öğretmenlik programları için en az ilk 300 bin öğrenci arasında bulunmak gerekmektedir.

·         Her bir sınav başladıktan sonra gelen hiçbir kk sınava alınmayacaktır.

·         Adayların sınavda kullanacakları kalem, silgi, kalemtıraş, şeker ve peçete ÖSYM tarafından sağlanır. Adayların sınava kalem, silgi, kalemtıraş ve peçeteyle girmelerine izin verilmez. Bu şekilde sınava giren adayın sınavı geçersiz sayılır.

·         Adaylar, sınava etiketi alınmış şeffaf pet şişe içinde su getirebilirler.

·         Sınava saat ile girilemez. Sınavın yapıldığı her bir salona en az bir adet duvar saati ÖSYM tarafından sağlanır. Saat ile sınava giren adayın sınavı geçersiz sayılır.

·         Adayların sınava girerken aşağıda belirtilen iki belgeyi yanlarında bulundurmaları zorunludur:

                                    1) İlgili oturuma ait Sınava Giriş Belgesi (SGB)

2) Nüfus Cüzdanı veya Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaportun aslı. (Sürücü belgesi sınava giriş için geçerli kimlik belgesi olarak kabul edilmez.)

 

 

AYT SORU DAĞILIMI

 

 

·         Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmayacağından adayların sınav binalarına;

o   Çanta, cüzdan, cep telefonu, saat (kol saati ve her türlü saat), kablosuz iletişim sağlayan bluetooth vb. cihazlarla;

o   Kulaklık, kolye, küpe, yüzük (alyans hariç), bilezik, broş ve diğer takılarla; anahtarlık, her türlü araç anahtarı, plastik ve metal içerikli eşyalarla (başörtü için kullanılan boncuklu/boncuksuz toplu iğne, metal para, anahtarlıksız basit ev anahtarı, ulaşım kartı, basit tokalı kemer, basit tel toka ve basit piercing hariç), her türlü elektronik/mekanik cihazla ve çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi vb. araçlarla, her türlü plastik ve güneş gözlüğü dâhil cam eşyayla (şeffaf/numaralı gözlük hariç), banka/kredi kartı vb. kartlarla,

o   Cep bilgisayarı, saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi vb. her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla,

o   Her türlü delici ve kesici alet, ateşli silah ve benzeri teçhizatla,

o   Kalem, silgi, kalemtıraş, her türlü müsvedde kâğıdı, defter, kitap, ders notu, sözlük, dergi, gazete vb. yayınlar, pergel, açıölçer, cetvel, hesap makinesi vb. araçlarla,

o   Şeffaf pet şişe içerisinde bandajı çıkarılmış su hariç içecek, yiyecek vb. gıda/tüketim maddeleriyle,

o   İlaç, alçı, sargı bezi, koltuk değneği vb. sağlık malzemeleri ve araçlarla gelmeleri kesinlikle yasaktır.

 

 

Tüm öğrencilerimizin emeklerinin karşılığını görecekleri, başarılı bir sınav süreci geçirmelerini diliyoruz.

30.05.2019 651